Υλικά για την κρέμα
1/2 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 λίτρο γάλα φρέσκο
3 αυγά
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό & 200 γρ. λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
Υλικά για το σιρόπι
4 φλιτζ. ζάχαρη
3 φλιτζ. νερό
1 στικ κανέλας
φλούδα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
-Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, βράζετε για 10 λεπτά και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
-Βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα.
- Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα, ρίχνετε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι,από ψηλά.
-Ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Μόλις πήξει, ρίχνετε το βούτυρο και κατεβάζετε από τη φωτιά.
- Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση (κάθετα). Βουτυρώνετε ένα φύλλο κρούστας καλά, βάζετε 1 κουταλιά της σούπας κρέμα στην άκρη του φύλλου. Ρολάρετε το φύλλο μέχρι τη μέση και κλείνετε τις δύο άκρες προς τα μέσα. Συνεχίζετε να ρολάρετε μέχρι το τέλος.
-Στριμώχνετε τα ρολάκια σε ένα βαθύ ταψί μεγάλου μεγέθους, το οποίο έχετε βουτυρώσει. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και ψήνετε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC.
- Βγάζετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, ρίχνετε το κρύο σιρόπι να πάει παντού. Αφήνετε όλο το βράδυ να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
ΤIP:
– Για το σωστό σιρόπιασμα πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο. Ή το αντίθετο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου