Υλικά
- 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
- 2 κούπες ζάχαρη (400g)
- ¾ κούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (65g)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 2 βανίλιες
- 2 αυγά, μεγάλα
- 1 κούπα σπορέλαιο (220g)
- 1 κούπα buttermilk (220g) ή οτιδήποτε από όσα περιγράφω στο τέλος της συνταγής
- 1 κούπα βραστό νερό ή δυνατό καφέ φίλτρου ή διαλύουμε 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ σε 1 κούπα βραστό νερό
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου στην δεύτερη θέση από κάτω. Το κέικ χρειάζεται να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρσία, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα γιατί η ζύμη είναι πολύ υγρή.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο) ή ένα ορθογώνιο ταψί 23x33cm. Μπορούμε, αν θέλουμε, να μοιράσουμε το μείγμα σε δύο στρόγγυλες φόρμες με διάμετρο 20cm και ύψος 5cm και να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για τούρτες.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βραστό νερό: τη ζάχαρη, τα αυγά, το σπορέλαιο και το buttermilk. Ανακατεύουμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν, περίπου για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βραστό νερό, ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Προσοχή, όσο το μείγμα αραιώνει, αρχίζει να πιτσιλάει!
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα γεμίζοντας την μέχρι τα ⅔, όχι παραπάνω.
- Ψήνουμε για 60−65 λεπτά στη φόρμα του κέικ, 45−50 λεπτά σε ορθογώνιο ταψί ή 40−45 λεπτά σε στρόγγυλες φόρμες. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
***Η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί buttermilk. Ως υποκατάστατα έχω να σας προτείνω τα εξής:
1. Σε 1 κούπα γάλα προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Ανακατεύουμε, περιμένουμε 5 με 10 λεπτά για να «κόψει» το γάλα και είναι έτοιμο για χρήση.
2. Σε ¾ κούπας γιαούρτι προσθέτουμε ¼ κούπας γάλα. Ανακατεύουμε και το χρησιμοποιούμε.
3. Χρησιμοποιούμε 1 κούπα κεφίρ! Το σπιτικό κεφίρ περιέχει ανθρακικό, το οποίο λειτουργεί σαν φυσικό διογκωτικό και κάνει το κέικ ακόμη πιο αφράτο.
4. Χρησιμοποιούμε 1 κούπα ξινόγαλα.
Συνήθως φτιάχνω το 4ο...Καλή επιτυχία!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου