Πασχαλιάτικα ανεβατά καλτσούνια φούρνου

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

 







ΥΛΙΚΑ

2 κούπες χλιαρό γάλα

1 κούπα κανελόζουμο χλιαρό (νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει ένα ξυλάκι κανέλα)

1 και1/2 φλυτζανάκι του καφέ λάδι

2 1/2 κούπες ζάχαρη

1 φακελάκι μαχλέπι 

ξύσμα από ένα λεμόνι

3 βανίλιες

4 αυγά και 1 ακόμα για να τα αλείψουμε στο τέλος

1 κ.γ baking powder

3 φακελάκια ξερή μαγιά

2 κιλά αλεύρι περίπου

ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΖΗΘΡΑ

1500 γρ. μυζήθρα

2 κούπες ζάχαρη

4 βανίλιες

2 αυγά

-Ζυμώνουμε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα αυγά καλά να ενωθούν.

-Σε ένα μπολ  βάζουμε  το κανελόζουμο και τη 1 κούπα γάλα με 1 κ.σ ζάχαρη, την μαγιά και 1 κούπα αλεύρι ανακατεύουμε και κάνουμε το προζύμι.To αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
-Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το 1 φλιτζανάκι λάδι, τη ζάχαρη, το baking, 1 κούπα γάλα, το ξύσμα, το μαχλέπι τις βανίλιες, και τα αυγά.

-Όταν φουσκώσει το προζύμι ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύουμε προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια μαλακή ζύμη.Τέλος προσθέτουμε και το 1/2 φλιτζανάκι το λάδι και ζυμώνουμε να απορροφηθεί.

 -Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης με το πλάστη κάνουμε κύκλους .Βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρα και κλείνουμε  αριστερά- δεξιά και πάνω- κάτω το φύλλο.

-Τα βάζουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα . Τα αλείφουμε με αυγό πασπαλίζουμε με κανέλα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.


Σφακιανές πίτες

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

 












ΖΥΜΑΡΙ :  1 κιλό αλεύρι, 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, 2-3 πρέζες αλάτι και οσο νερό σηκώσει μέχρι να γίνει ενα πολύ αραιό ζυμάρι.

Η μυζήθρα είναι σκέτη, μόνο με λίγο αλάτι.

Κάθε πίτα φτιάχνεται με ίσες ποσότητες ζύμης και μυζήθρας.

Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, αλάδωτο.

Σερβίρονται ζεστές με μέλι...

Μπισκοτάκια βουτύρου

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

 






Α' ΣΥΝΤΑΓΗ - 1η Φωτο

(αφράτα-δεν φουσκώνουν πολύ-ιδανικά για μαρμελάδα)

Υλικά

  1. -250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  2. -100 γρ. ζάχαρη άχνη
  3. -1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  4. -1 κ.γ. άρωμα βανίλια
  5. -400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  6. -1 κ.γ. baking powder


  7. -Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C στον αέρα.

  8. -Χτυπάμε το βούτυρο  για 2'  για να μαλακώσει.
  9. -Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά.

  10. -Προσθέτουμε το αβγό, τη βανίλια, το αλεύρι και το baking και αναμειγνύουμε μέχρι να γίνει μια λεία αλλά ελαφρά κολλώδης ζύμη.

  11. -Για να φτιάξουμε αυτά τα μπισκότα χρειαζόμαστε μία πρέσα μπισκότων.
    -Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε το σωλήνα με ζύμη,
     όσο περισσότερη μπορούμε κάθε φορά.

  12. -Τοποθετούμε τα μπισκότα σε αβουτύρωτο ταψί.

  13. -Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου

Β' ΣΥΝΤΑΓΗ-τελευταία φωτο

(οχι τόσο αφράτα-φουσκώνουν πιο πολύ)


3 Υλικά: 

-1 βιτάμ
-1 ζαχαρούχο γάλα
-1 φαρίνα 500 γρ
  (προαιρετικά 2 βανίλιες)


  1. -Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C στον αέρα.

  2. -Χτυπάμε το βούτυρο  για 2'  για να μαλακώσει.
  3. -Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά.
  4. -Προσθέτουμε  το αλεύρι και τις βανίλιες. 
  5. -Τοποθετούμε τα μπισκότα σε αβουτύρωτο ταψί.
  6. -Ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου